Ергономично бюро с регулиране на височината – работи прав!

by | Jun 18, 2019 | Продуктивност

Ергономично бюро (някои го познават и като Standing desk)? Регулиране на височината? Ако не сте запознати с темата, а работите дълго време на компютър, то тази статия е за вас!

За голяма част от професиите в днешно време е характерно извършването на работа да се случва седейки на стол, застанал зад бюро. Ако това е валидно наистина през целия ден, хората започват да изпитват дискомфорт. Това е така или от неправилна стойка, или от неудобен и неергономичен стол. Не само, че продължителното стоене е опасно за здравето, но и от своя страна води  до по-слаба продуктивност. Макар че и тук е спорно, тъй като някои хора смятат, че колкото по-удобно му е на човек, е по-склонен да се разсейва, откъсва от работа и тн., неща които всъщност не са продуктивни.

Все пак се намират хора, които са мислили в тази посока (да създадат комфорт на стоящия зад бюро човек) и едно от нестандартните решения, които са измислили, е правостоящо бюро (или тъй наречения Standing Desk). Но дали стоенето в изправено положение ще подобри производителността ни и ще ни накара да работим по-добре, или ще ни докара разширени вени?

Само по себе си седенето не е лошо, но въпросът е в „прекаляването“, а именно – не е добре целият ни работен ден да бъде изкаран на стол. Продължителният престой може да предизвика преждевременна смърт, причинена от сърдечно съдови заболявания, повишен риск от диабет.

Нужно е насърчаване на движението по време на работния ден, преди него и след него, или …. Закупуването на ергономично бюро.

Няколко причини да изберете ергономично бюро:

 1. Позата е естествена и подкрепена от цялото тяло. По този начин вашето тяло ще се чувства по-здраво и по-тонизирано.
 2. Работейки прави се мотивирате да се движите повече, дори и да се разхождате по-често.
 3. Както и в първа точка споменахме тонизирането, сега в трета ще кажем, че енергията ще се повиши. Стоенето прав ще повиши притока на кръв и така ще бъдете по-продуктивни!
 4. Хората, които редуват седене с работа в изправено положение, са по-работоспособни и производителни, отколкото тези, които са седнали през цялото работно време.
 5. Ергономичнитв бюра осигуряват възможност на този, който ги ползва, да е на едно ниво с (например) минаващи хора, което от своя страна води до по-лесна комуникация. Струва ви се странно но е точно така.
 6. Multi-tasking вече не е само технически термин! Ползвах такова бюро в Швеция, по проект, който имах там. Бидейки прав не ми попречи да си прегледам мейлите, да си направя кафе от близката машина и да гледам през прозореца. В Гьотеборг почти навсякъде се работи на правостоящи бюра, кои сме ние да спорим със шведите!

Но наред с предимствата, съществуват и недостатъци на ергономичното бюро:

 1. Продължителното стоене в изправено положение може да доведе до умора на тялото и напрежение в кръвоносната система. Също така може да се получат увреждане на стойката/позата, особено ако сте прекалено наведени напред.
 2. Възможно е поява на силна болка в краката и гърбът ви, която понякога продължава до седмици.
 3. Неправилното позициониране може да доведе до поява на болка и в други области на тялото, които например може да отшумят по-бързо, но пак си е болка…
 4. Както и по-рано споменахме, това е нож с две остриета по отношение на фокусирането. Ергономичното бюро ви дава възможност за multi-tasking, но също така може да доведе и до разсейване и загуба на работоспособност.
 5. Последно, но не и по значимост, е вашата показност пред хората (ако работите в офис с колеги). Когато сте в изправено положение, всеки може да ви види.

Стоенето в изправено положение през цялото работно време не е за всеки! Това важи особено ако имате проблеми с крака, колене, гръбначен стълб или гръб. Тънкостта е в мярката и не е добре да се прекалява нито с едното (седнал на стол по цял ден), нито с другото.

Как да работим на Standing desk

За да се намалят рисковете и недостатъците на standing desk първото нещо, за което трябва да се помисли е поддържане на правилна стойка. Клавиатурата мишката и монитора да бъдат регулирани до най-добрата височина за вас.

Както и при бюрата, на които сте седнали, така и при standing desk бюрата е добре мониторите да са разположени на една линия с очите ви. Също така е добре ръцете ви да бъдат успоредни с пода, докато пишете.

Носете удобни обувки (носенето на обувки на висок ток не е особено подходящо, ако сте решили да използвате ергономично бюро).

Има възможност да поставите друг вид опора на пода, която позволява почивка на единия крак (стъпил на опората).  Използването на опора ще намали болката в краката.

След по-продължителен предстой в изправено положение може да свиете, разтегнете и дори да клекнете няколко пъти. Правете това, за да увеличите притока на кръв и за да се раздвижите, разбира се.

 

Как да седите на стола, когато не ви се седи прав

Ако приемете варианта да седите по цял ден, позата на тялото ви и тук е жизнено важна за вас. Не трябва да се изпитва напрежение в гърба и по възможност той трябва да е изправен. Столът, който използвате, трябва да следва извивките на гръбначният ви стълб!Не трябва и да предизвиква болки в кръста при продължително седене.

Ако предпочетете варианта на „седящо“ бюро, би било добре на всеки час да ставата за малка разходка, или просто да стоите изправени за 5 минути.

Ако все пак решите да закупите standing desk, може да имате предвид следните характеристики/функции, които да вземете под внимание :

 • Имате ли нужда да променяте позата си често? Трябва ли ви фиксирана височина или ще я регулирате.
 • От какъв размер бюро имате нужда, колко голям е вашият сетъп, трябва ви нещо малко или искате да сложите принтер, кафе машина и 3 вази с цветя!
 • Имате ли нужда от опции за персонализиране и какви биха били те. Плъзгащ се рафт за клавиатура, дупки за кабели, вградени разклонители за ток, USB портове и тн.

В заключение отново ще се върнем на златната среда, или нуждата да се балансира между стоенето на стол и стоенето прав.

Едното не изключва другото и при правилна смяна и редуване на позите, тялото ви ще се чувства по-енергично, по-жизнено и по-здраво.

Препоръчваме ви да си закупите ергономично/правостоящо/standing  бюро още днес!

 

Oleg Petrov

WordPress Expert

Source: ET