Електронен магазин: 4 причини да изберете WordPress + WooCommerce

by | May 27, 2019 | E-Commerce

Искате да стартирате електронен магазин и не знаете към каква платформа да се насочите? Изборът е от съществено значение.

WordPress е идеалната платформа за това. Предлага редица ключови предимства – безплатна е, с отворен код, постоянно се развива и надгражда, има висока сигурност, позволява таргетиране на специализирани ниши и разнообразие от различни опции. Чрез своята гъвкавост дава възможност за лесно и самостоятелно конфигуриране и обслужване. Може да се справи с всякакъв сайт за електронна търговия.

В тази публикация ще покажем четири основни причини да използвате WordPress за създаването на вашия електронен магазин.

Как да вземем решението да се присъедим към отбора на Woocommerce?

В последните години електронната търговия набира все по-големи мащаби. Според статистиката 25% от електронните магазини са изработени с  WooCommerce – най-популярния e-commerce плъгин, който се използва от разработчиците (и не само) на WordPress решения за направата на тези електронни магазини. Тези проценти пазарен дял дават сигурни знаци, че изборът на WooCommerce може да се окаже най-доброто решение за вас.

Пазарът на електронна търговия е пренаситен и е необходимо да имате добри стратегия и планиране, за да успеете да изпъкнете, да се отличите от останалите, за да привлечете повече потенциални клиенти.

Както казахме, планирането е от водещо значение.

Затова преди да решите да отворите електронен магазин, е добре да разгледате следното:

  • Електронната търговия не е бърз начин за печелене на пари. Необходимо е да инвестирате значително време и енергия в процеса.
  • Не е необходимо да бъдете атрактивен за всички. По-добре е да се съсредоточите към тясно специализирана ниша, което е по-ефективният подход.
  • В основна грижа трябва да се превърне сигурността на клиента ви. Почти неизбежно е електронният ви магазин да не бъде атакуван в някакъв момент.

Ако решите да бъдете забелязани, е необходимо да изберете платформа, която е сигурна и добре оптимизирана за мобилни устройства (това е напълно задължително, ако искате Google да харесва  електронния ви магазин). Също така тя трябва да бъде лесна за управление и да може да обслужва увеличения трафик, който бихте получили към електронния си магазин. А самото увеличение на трафик се постига лесно в WordPress чрез SEO оптимизация (на професионално ниво).

4 причини да изберете WordPress за вашия електронен магазин:

WordPress събира в себе си разнообразие от възможности, една от които е изработката на електронен магазин. И въпреки, че не е специализирана платформа само за електронна търговия, събира в себе си всички отличителни качества за много подходящо решение. В следващите редове ще покажем четирите основни причини да изберете WordPress & WooCommerce.

1. WordPress е „Scalable“и стабилен!

Когато говорим за „мащабируемост“ (‘scalability’), се има предвид колко добре WordPress се адаптира към развитието и растежа на сайта ви, с течение на времето. Платформата е достатъчно стабилна (тъй като е и CMS Content Management System – система за управление на съдържанието), което позволява да остане малка или да се разшири до какъвто и да е размер и мащаб, от който се нуждаете.

Трябва да се отбележи и голямата роля на хостигна, който ще изберете. Първоначално може да се спрете на пакет за нисък трафик, но при увеличение на трафика винаги може да се премине към по-голям план. Всичко зависи от мащаба на вашия електронен магазин.

Имайте предвид, че много хостинг компании не рекламират основните параметри на техните хостинг пакети – причина за честото изнудване след това.

2. Платформата предлага силни и разнообразни варианти за електронна сигурност

Както споменахме по-рано, сигурността е от голямо значение за всеки онлайн магазин. Необходимо е да осигурите на клиентите си защита и сигурност на всяка цена. Тъй като WordPress съдържа почти всички ресурси, ако не защитите клиентите си, е възможно да бъдат извършени много щети. Например данните, които се получават са – потребителски имена, телефони, имейл адреси, информация за плащания и т.н. Ако бъдат оставени без солидна защита, може да се стигне до отдръпване на клиенти и последвала гибел на вашия електронен магазин.

Въпросът със сигурността не трябва да бъде пренебрегван.

WordPress защитава в дълбочина основния си код и по този начин е още по-лесно да подобрите сигурността на сайта си. Например, можете бързо да настроите SSL сертификат със своя хост. Можете също да инсталирате плъгини за сигурност, което силно препоръчваме. Скоро ще пуснем отделен материал за няколко такива плъгини, с които да се защитите от хакерски атаки.

Първата и основна причина за пробив в сигурността е ако WordPress не е ъпдейтнат до последна версия. Винаги актуализирайте версиите си! В мрежата циркулират много автоматизирани хакове, които търсят за WordPress версии с уязвимости, особено ако и хостинг провайдъра ви не е предприел достатъчно мерки да ви защити.

3. Дизайнът на WordPress е на съвсем различно ниво от конкуренцията!

В началото WordPress можеше да се различни много лесно със своите големи хедъри и сайдбарове с уиджети. Към днешна дата обаче WordPress e надраснала този облик и сега може да бъде напълно персонализирана по отношение на външното оформление. Това се постига благодарение на огромния брой теми и плъгини, голяма част от които са и изцяло безплатни. (Темите дават „външния облик“ на вашия сайт, докато плъгините осигуряват допълнителни функционалности).

Както споменахме и по-рано, WooCommerce е широко разпространен и често използван при направата на електронен магазин, който е лесен за управление и безплатен – надежден е!

WordPress е с отворен код, което дава много възможности за девелъпърите.

Може да се създава индивидуален дизайн, да се пишат собствени плъгини. Но за човек, който не е програмист, също се предоставя възможност за самостоятелно изграждане на сайт, магазин, блог, благодарение на лесния за управление интерфейс. Съществуват много плъгини за „създател на страници“ – drag-and-drop инструменти, чрез които създаваме нашия електронен магазин и без да сме програмисти – така наречените page builders или конструктори на страници.

4. WordPress е достъпен!

При стартиране на електронен магазин, вероятно ще разполагаме или с минимален бюджет, или дори ще липсва такъв. WordPress & WooCommerce представляват едно икономично решение, което не е напълно безплатно (визираме платени плъгини, които разширяват богатите възможности на WooCommerce), но е много по-евтино от конкурентните платформи за създаване на електронен магазин.

Ако проследим минималните изисквания за създаване на уебсайт, те са:

  • Домейн: Около 25 лева на година за .com.
  • Уеб хостинг: Това може да варира, но около 30 до 50 лева на месец са достатъчни за магазини с по-малко трафик и добре оптимизирани плъгини и теми.
  • WordPress: платформата е безплатна за изтегляне и всъщност няма да ви струва нищо

И вече може да създадете своя електронен магазин. Ако желаете допълнителни функционалности, като укрепване на сигурността с допълнителна защита, може да се повиши цената. Ако желаете да използвате специализирана тема, която не е от безплатните, също ще трябва да се похарчи определена сума. Но тези суми са минимални в сравнение с предлаганите възможности на други платформи за създаване на електронни магазини.

Ако имате нужда от електронен магазин с WooCommerce, изработен от професионалисти може да ни потърсите чрез контактната ни форма.

Не забравяйте и за фейсбук групата, към която може да получите отговор на всички ваши въпроси относно WordPress и WooCommerce – WordPress България.

 

Oleg Petrov

WordPress Expert